Neler yeni

Hoşgeldiniz; Kadınlar Kulubü, Kadınlar Ne Diyor

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz.

Soru sor

Topluluğumuzdan Sorular Sorun ve Yanıtlar Alın

Cevap

Soruları Cevaplayın ve Konunuzun Uzmanı Olun

İletişim Personeli

Uzmanlarımız Sorularınızı Cevaplamaya Hazır

Vücut deformasyonu nedir?

admin

Administrator
Yönetici
Katılım
4 Tem 2022
Mesajlar
532
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Konum
İstanbul
Web sitesi
kurumsalfirmaadresleri.com

Vücuttaki Çatlakların Tedavisi Nasıl Yapılır?​


Vücudun pek çok bölgesinde, farklı etkenlere bağlı olarak deformasyon oluşabilir. Bunlardan biri de vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen cilt çatlaklarıdır. Özellikle kadınları etkileyen bu durum, estetik kaygılar yaşanmasına ve zaman zaman psikolojik problemlere yol açabilir.

Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?​

Yaygın bir problem olan çatlaklar, kilo alıp verme, gebelik, hormonal değişimler gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Çoğunlukla, bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renkte olsa da zamanla beyazlar. Cilt yüzeyinde estetik olmayan görünüme yol açan bu deformasyon, kişinin giyim tarzının farklılaşmasına ve kendini mutsuz hissetmesine yol açabilir.

Sıklıkla sorulan “Beyaz çatlaklar nasıl geçer?” ya da “Çatlak tedavisi nasıl yapılır?” sorularına geçmeden önce, “Deri çatlağı nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Vücut Çatlağı Nedir?​

Tıp dilinde stria olarak tanımlanan deri yüzeyindeki çatlaklar, cildin dermis tabakasının aşırı gerilmesiyle oluşan deformasyonlardır. Dışarıdan çıplak gözle bakıldığında dahi rahatlıkla görülebilen vücut çatlakları, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtılması sonucu oluşur. Cilt yüzeyindeki çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı - mor renkte görünse de zaman içinde renkleri açılarak beyazlar. Kırmızı ve mor arası renkte oluşan çatlaklar, stria rubra olarak tanımlanır. Zaman geçtikçe rengi açılan ve beyaz çatlaklar olarak tanımlanan bu deformasyonlar ise stria alba’dır.

Cilt renginden farklı olan çatlaklar, çoğunlukla soluk bir renktedir. Vücut çatlakları ilk oluştuklarında çevre dokularda bir takım değişimler yaşanır.İlk aşamada yüzeysel damarların genişlediği ve bölgedeki lenf hücrelerinin sayısının arttığı bilinir. Daha sonra derideki kollajen liflerinde azalma gerçekleşir ve epidermis tabakası incelir. Cilt bütünlüğünü bozmasa da estetik açıdan kişinin kendisini kötü hissetmesine yol açabilen cilt çatlaklarının rengi, kişinin ten rengine göre farklılık gösterir. Ancak çatlakların oluştuğu yerde yarattığı kontrast çıplak gözle rahatça görülebilir durumdadır. Deri çatlağı, kadınların kilo aldığı ve doğal olarak genişlediği dönem olan gebelikte sıkça görüldüğü için bu deformasyonlar, gebelik çatlağı olarak da bilinir.

Vücut Çatlağı Neden Olur?​

Derinin en dış yüzeyi epidermis olarak tanımlanırken orta kısmı dermis ve iç tarafı hipodermis olarak adlandırılır. Derinin orta kısmı olan dermiste elastin ve kolajen lifleri bulunur. Bu yapı, derinin sağlıklı görünümünü etkiler. Dermiste var olan lifler arasındaki bağların zayıflaması ya da gerilerek kopması, cildin gözle görülür kısmında da deformasyona yol açar. Estetik görünümden uzak olan bu deformasyon, deri çatlağı olarak da tanımlanabilir.
  • Vücuttaki çatlaklar pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşsa da en sık görülen nedeni hamileliktir. Gebelikte alınan kilo ve oluşan ödemin yanı sıra karında ve memelerde oluşan büyüme de derinin gerilmesine ve sonuç olarak çatlamasına yol açabilir. Bu dönemde oluşan çatlaklar stria gravidarum olarak tanımlanır.
  • Gebeliğin yanı sıra aşırı kilo alıp vermek ve kas kütlesinin aniden artmasına yol açan vücut geliştirme gibi aktivitelerde de deri çatlağı oluşabilir. Obezite problemi olan kişilerde deri çatlağı görülme olasılığı ise yaklaşık %40 oranında artar.
  • Ergenlik döneminde kas yapısının gelişmesi, aşırı kilo almak ya da vermek de ergenlik döneminde deri çatlağı oluşumuna yol açabilir.
  • Deri çatlağına neden olan etkenlerden biri de vücutta yaşanan hormonal değişimlerdir.
  • Tüm bunların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar da vücut çatlağına neden olabilir. Özellikle bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon, elastin ve kolajen liflerin yıkımına neden olabilir.
  • Deri çatlağı bazen nedensiz olarak da oluşabilir. Bu tip vücut çatlakları, idiopatik çatlak olarak tanımlanır. Vücut çatlakları, vücudun hemen her bölgesinde oluşabilir. Ancak çoğunlukla, meme, karın, sırt, kalça, bacak ve üst kolun iç kısmında görülür. Kadınlarda kalça, bacak ve memelerde, erkeklerde ise kol, bel bölgesi ve kalçada yaygındır. Vücut çatlaklarının ergenlik döneminde ve gebelikte oluşma olasılığı artar.

Deri Çatlağı Oluşumu Önlenebilir Mi?​

Derideki aşırı gerilmeye bağlı olarak elastin ve kolajen liflerin zarar görmesi ve cildin alt katmanlarındaki yırtılmalarla oluşan çatlaklar, estetik açıdan kişiyi rahatsız eder. Vücuttaki çatlakların oluşumu tümüyle engellenemese de deri çatlağı oluşumuna yol açan risk faktörlerinin azaltılması, deri çatlağı oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Vücudun tüm bölgelerinde olduğu gibi kalçada ya da bacakta çatlak oluşumuna yol açan risk faktörlerinin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
  • Vücut ağırlığını kontrol altında tutulmaması: Aşırı kilo almak, vücutta çatlak oluşumuna yol açan önemli etkenlerden biridir. Özellikle obezlerde glukokortikoid hormonunda yaşanan artış, çatlak oluşumuna yol açabilir. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde de artışa geçen bu hormonun dengede kalmasını sağlamak için ani kilo artışlarından ve düşüşlerinden korunmak vücutta çatlak oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Aşırı egzersiz yapmak: Belli bir bölgedeki kasların aşırı miktarda gelişmesine yol açan egzersiz türleri, çatlak oluşumuna yol açabilir. Özellikle vücut geliştiren ve ağırlık çalışan kişiler, kas kütlelerini hızla geliştirmekten kaçınmalıdır. Erkeklerde çatlak oluşumu için risk oluşturan bu etmenin önlenmesi için, egzersiz süresi kısaltılmalı ve kas geliştirme süreci zamana yayılmalıdır. Yüksek miktarda ağırlık çalışmaktan ve kas gelişimi için steroid kullanımından kaçınmak önerilebilir.
  • Doğum kontrol ilaçları: Doğum kontrol hapları, bazı kişilerde vücut çatlaklarına yol açabilir. Doğum kontrol ilacı kullanımı sonrasında vücutta çatlak oluşumu gözlenmesi durumunda hekime danışılmalıdır.
  • Hormonal bozukluklar: Gebelik ve ergenlik döneminde yaşanan ani hormonal değişimlerin yanı sıra endokrin sisteminde var olan bozukluklar ve kişinin hormonal dengesini etkileyen hastalıklar da vücut çatlaklarına yol açabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek, hem sağlığın hem de estetik görünümün koruması için düzenli olarak sağlık kontrollerinin yaptırılması önerilebilir.

Deri Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?​

Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.

Uygulandığı doku üzerinde reaksiyon yok denecek kadar hafif düzeydedir ve kişinin günlük yaşamına dönme süresi kısadır. Deri çatlağı tedavisinde kullanılan lazer taraması sırasında kişinin cildine cihaz yardımıyla soğuk hava uygulanır. Ağrı ve acı hissinin azaltılmasını sağlayan bu işleme ek olarak acı eşiği düşük olan kişilere lokal anestezi de yapılabilir. Deri çatlakları için kullanılan lazer tedavisinde en etkili yöntem, fraksiyonel lazer çatlak tedavisidir.

Fraksiyonel lazer çatlak tedavisinde sıkılaşma daha kısa sürede sağlanır. Isının yarattığı etkiyle kolajen kısalır ve elastik özelliğe sahip lifler artar. Cildin hızla yenilenmene yol açan bu tedavi yöntemi sayesinde çatlak görünümünde azalma olur. Fraksiyonel lazer çatlak tedavi süresi çatlak miktarına, uygulanacağı bölgeye ve kişinin cilt tipine göre farklılık gösterir. Ancak çoğunlukla 3-4 seans çatlak görünümünün azaltılması için yeterlidir. Yapılan tedavi uygulamasından sonra kişinin, bir süre direk güneş ışığından korunması ve hekim tarafından reçete edilen kremleri belirtilen süre ve dozda kullanması gerekir.

Uzm. Dr.Yasemin BALSEVER KURAL
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst