- Katılım
- 4 Tem 2022
- Mesajlar
- 532
- Tepkime puanı
- 2
- Puanları
- 18
- Konum
- İstanbul
- Web sitesi
- kurumsalfirmaadresleri.com
Gluten intoleransı, gluten adı verilen bir proteine karşı aşırı duyarlılık veya alerjik reaksiyon olarak tanımlanabilir. Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Gluten intoleransı olan kişiler, gluten tüketiminden sonra gastrointestinal semptomlar (karın ağrısı, gaz, ishal), baş ağrısı, yorgunluk ve deri döküntüleri gibi bir dizi semptom yaşayabilirler.
Gluten intoleransı, çölyak hastalığı olarak da adlandırılan otoimmün bir hastalık olan çölyak hastalığından farklıdır. Çölyak hastalığı, glutene bağlı olarak bağışıklık sistemi tarafından vücutta hasarlı bölümler üretir ve bu da emilim bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Gluten intoleransının tedavisi, gluten içermeyen bir diyet uygulamayı içerir. Gluten intoleransı olan kişiler, buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların yanı sıra bazı gıda katkı maddelerinden de kaçınmalıdır. Doğal olarak glütensiz gıdalar arasında et, balık, pirinç, patates, sebzeler, meyveler ve glütensiz tahıllar (quinoa, mısır, pirinç) bulunur. Glütensiz alternatifler, glütensiz ekmek, makarna ve un gibi birçok ürünler de piyasada mevcuttur.
Gluten intoleransı olan kişilerin diyetlerinde gluten tüketiminden kaçınmaları çok önemlidir. Bu nedenle, teşhis edilmiş gluten intoleransı olan kişiler, diyetleri konusunda bir beslenme uzmanı veya doktorla çalışmalıdır.
Gluten intoleransı, çölyak hastalığı olarak da adlandırılan otoimmün bir hastalık olan çölyak hastalığından farklıdır. Çölyak hastalığı, glutene bağlı olarak bağışıklık sistemi tarafından vücutta hasarlı bölümler üretir ve bu da emilim bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Gluten intoleransının tedavisi, gluten içermeyen bir diyet uygulamayı içerir. Gluten intoleransı olan kişiler, buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların yanı sıra bazı gıda katkı maddelerinden de kaçınmalıdır. Doğal olarak glütensiz gıdalar arasında et, balık, pirinç, patates, sebzeler, meyveler ve glütensiz tahıllar (quinoa, mısır, pirinç) bulunur. Glütensiz alternatifler, glütensiz ekmek, makarna ve un gibi birçok ürünler de piyasada mevcuttur.
Gluten intoleransı olan kişilerin diyetlerinde gluten tüketiminden kaçınmaları çok önemlidir. Bu nedenle, teşhis edilmiş gluten intoleransı olan kişiler, diyetleri konusunda bir beslenme uzmanı veya doktorla çalışmalıdır.